Markus lukker fornemt EM med Masters-sølv

Det blev lige ved og næsten for Markus Bergendorff, da han spillede sig frem til Masters-finalen.

Muligheden var der for Markus Bergendorff, da han søndag afsluttede EYC i Odense i Masters – men det tredje europamesterskab glippede akkurat.

 

Efter lørdag at have spillet sig frem til kvartfinalen i Masters med en sikker sejr i andet step, kom Markus på hælene tidligt i søndagens første opgør mod russiske Igor Filippov – spilleren, Markus havde besejret i Single-finalen lørdag. Russeren fandt banen hurtigt og Markus’ spil hang ikke helt sammen, og første serie blev tabt med 181-237. Tendensen fortsatte ind i anden serie, hvor Markus hang på kanten af et exit. Midtvejs gennem serien havde Markus dog fået spillet banen så meget op, at russerens slag begyndte at køre ret konstant venstre om lommen – og da han forsøgte at kompensere for dette, kørte han højre om forkeglen. Markus selv fandt samtidig spillet og tog føringen ind i tiende rude, hvor han satte en vigtig strike i første kast og dermed kunne sikre sig adgang til semifinalen med en 9-spare. Slaget tog dog for meget ved og efterlod tre kegler, hvilket åbnede op for et russisk comeback – russeren kunne nå 200 hvis han lukkede af, mens Markus’ maksimum nu var 199. Sådan gik det dog ikke og frygten forblev kortvarig. Markus vandt 198-187.

 

Nu havde Markus overtaget og i tredje serie var der aldrig tvivl om udfaldet – Markus vandt sikkert med 213-143 og kunne spille sig i semifinalen, hvor finske Lauri Sipilä, der havde sendt Martin Øager ud i to serier i kvartfinalen, var modstanderen.

 

Markus åbnede som lyn og torden og satte de første otte strikes i første serie, der blev vundet sikkert med 278-181. I anden serie kæmpede både Markus og finnen med at få spillet til at hænge sammen og Markus måtte arbejde mere for at nå 171, hvilket dog var nok mod Lauris 150.

 

Finalepladsen var hjemme og modstanderen var svenske Pontus Andersson – nummer 1 mod nummer 2 fra All-Event. Semifinalerne blev fulgt op af en spillepause og pigernes finale (hvor tyske Lea Degenhardt over tre serier slog topseedede engelske Keira Reay) inden drengene skulle i aktion.

 

Pontus – der også havde haft en hård vej til finalen søndag; han sendte landsmanden Robert Lindberg ud i et regulært shootout i kvartfinalen (216-279, 259-206, 279-237) og måtte også gennem tre serier i semifinalen mod finske Tatu Lehtonen – kom bedst fra start, mens Markus kæmpede med at finde banerne. Første serie blev aldrig for alvor spændende og endte med en svensk sejr på 205-159. Også i anden serie havde svenskeren bedst fat fra start, men Markus kæmpede sig tilbage og vandt efter en spændende afslutning med 206-201, der blev sikret da Pontus på en 3-10-split i tiende rude kun fik 3’er-keglen væltet, mens Markus med en spare og en strike gik forbi.

 

Der var grobund for optimisme før starten af tredje serie – Markus så ud til at have fået spillet banen op, mens Pontus kæmpede med at ramme lommen rent – og da Pontus åbnede serien med en 7-split og Markus med en strike, så det lyst ud. Svenskeren skiftede dog straks kugle og svarede igen med fire strikes på stribe, mens Markus satte en split i anden rude og midtvejs gennem serien var bagud med 26 kegler. Svenskeren fastholdt det stærke spil, mens Markus’ strikes udeblev. Ved seriens afslutning stod Pontus med en sikker sejr på 227-175.

 

Man kunne have håbet på mere, men det var ikke skuffelse, der lyste ud af Markus efterfølgende – han tabte til en spiller, der ganske enkelt bare spillede bedre da det gjaldt, og selvom den sidste guldmedalje udeblev, stod Markus stadig tilbage med en helt forrygende medaljehøst. Fem medaljer kan vindes ved et europamesterskab – Double, Team, Single, All-Event og Masters – og Markus vandt medalje i alle fem; fuldstændig uhørt flot præstation. To af guld, to af sølv og én af bronze. Fænomenalt spil af 17-årige Markus, der flere gange viste fremragende moral og figthervilje.

 

Med fødselsdag 21. august er Markus akkurat født på den forkerte side af grænsen 1. september, og dermed er årets EYC det sidste af slagsen for Markus, der nåede at deltage ved tre mesterskaber – 2012 i Løvvang, 2013 i Wien og altså 2014 i Odense. Den samlede medaljehøst ved de tre mesterskaber siger to guldmedaljer (All-Event, Single i 2014), tre sølvmedaljer (Masters 2014, Team 2012 og 2014) og tre bronzemedaljer (All-Event 2012, Single 2013, Double 2014).

 

Seks af otte danskere deltog i Masters – hos drengene røg Nichlas Christensen ud i andet step og Martin Øager i kvartfinalen, mens Pernille Nielsen hos pigerne røg ud i første step og debutanterne Caitlin Dicay og Mika Guldbæk begge nåede frem til kvartfinalen.